Inglid on Jumala nähtamatud vaimolendid. Neid on kahesuguseid – häid ja langenud ehk halbu.

Millised on head inglid?

Head inglid on pühad vaimolendid, kellele Jumal on juba kindlustanud igavese õndsuse. Neid on määratu hulk ja nende jõud on tohutu. Inglid ülistavad Jumalat ja täidavad käske. Nad olid Kristuse lunastustöö juures selle erinevatel etappidel ja nad on kohal ka siis, kui Kristus tuleb kohut mõistma. Lisaks sellele teenivad nad inimesi, eelkõige usklikke nende taevasse minekul.

Mt 18:10 «nende inglid taevas näevad alati minu Isa palet, kes on taevas!»

Tn 7:10 «Tuhat korda tuhat teenisid teda, kümme tuhat korda kümme tuhat seisid tema ees.»

Ps 103:20 «Kiitke Issandat, tema inglid, teie, vägevad sangarid, kes täidate tema käske, kuuldes tema sõna häält!»

Mt 25:31 «Aga kui Inimese Poeg tuleb oma kirkuses ja kõik inglid temaga, siis ta istub oma kirkuse troonile.»

Hb 1:14 «Eks nad kõik ole vaid teenijad vaimud, läkitatud abistama neid, kes ükskord pärivad pääste?»

Hb 12:22 «vaid teie olete tulnud Siioni mäe juurde ja elava Jumala linna, taevase Jeruusalemma juurde ja kümnete tuhandete inglite juurde.»

 

Gustave Doré. Saatana langemine. Wikimedia Commons

 

Missugused on halvad inglid?

Halvad inglid on ka vaimolendid. Jumal on loonud nad algselt headeks, aga nad langesid pattu ja Jumal hülgas nad igaveseks. Nad on kavalad, tugevad ja osavad halba tegema. Ka neid on palju. Nad on Jumala ja inimese ja kõige hea ning õige vannutatud vaenlased, kelle eesmärgiks on Jumala loodu hävitamine. Eriti agaralt püüavad nad takistada inimesi pääsemise teele jõudmast ja üritavad neid põrgu piinadesse tõugata. Nende peameheks on kurat, keda Piibel ka saatanaks, kiusajaks, vaenlaseks ja süüdistajaks nimetab.

2Pt 2:4 «Jah, Jumal ei säästnud patustanud ingleidki, vaid tõukas nad põrgupimeduse soppidesse kinnipidamiseks kuni kohtuni.»

Ef 6:11–12 «Pange ülle Jumala sõjavarustus, et te suudaksite seista kuradi salanõude vastu! Meil ei tule ju võidelda inimestega, vaid meelevaldade ja võimudega, selle pimeduse maailma valitsejatega, kurjade taevaaluste vaimudega.»

Mk 5:9–10 «Ja Jeesus küsis temalt: «Mis su nimi on?» Ja ta ütles talle: «Leegion on mu nimi, sest meid on palju.»»

Jh 8:44 «Kurat on mõrtsukas algusest peale, ta ei püsinud tões, sest temas ei ole tõde.»

1Pt 5:8–9 «Olge kained, valvake! Teie süüdistaja, kurat, käib ringi nagu möirgav lõvi, otsides, keda neelata. Tema vastu seiske kindlalt usus.»

Kohandatult väljaandest: Doktor Martin Luther. Väike Katekismus ja usuõpetus. Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko, EELK Konsistooriumi kirjastuse ja informatsiooni osakond. Lahti, 1992.