Rooma paavst Franciscus ütles hiljuti, et kõik religioonid on teed, mis viivad Jumala juurde. Seevastu Kristus ütleb Johannese evangeeliumis: «Mina olen tee ja tõde ja elu. Ükski ei saa minna Isa juurde muidu kui minu kaudu» (Jh 14:6). Mida õpetab selle kohta evangeelne-luterlik kirik?

Osundagem alljärgnevas (kohandatul viisil) leeriõpikut «Väike katekismus ja usuõpetus», mille on 1992. aastal välja andnud EELK Konsistooriumi kirjastuse ja informatsiooni osakond.

Kogu õigeuskliku kirikuga tunnistame patuse inimese õigeksmõistmist Jumala ees apostel Pauluse sõnadega: «Sellepärast me arvame, et inimene mõistetakse õigeks usu läbi, lahus käsu tegudest» (Rm 3:28).

Kõik vääruskumused juhivad inimest otsima õigeksmõistmist inimese oma tegude ja teenete põhjal. Sellepärast ongi nii palju vääruskumusi ja väärõpetusi.

Luther: «Need õpetused eraldavad meid, kristlasi, momentaalselt kõigist teistest inimestest maa peal. Sest ükskõik keda me väljaspool kristlaskonda ka ei leiaks – paganaid, türklasi [moslemeid], juute, valekristlasi ja varisere, kes küll võivad uskuda ainujumala olemasolu ja teda ehk teenivadki, ei tea nad siiski, mismoodi Jumal neisse suhtub ega oska oodata ka mingit temapoolset armastust ja heasoovlikkust. Niimoodi jäävadki nad igavese viha ja hukkamõistu alusteks. Sest neil puudub Issand Kristus ja Püha Vaim ei ole neid mingite andidega õnnistanud.»

Kuidas sa saad õigeks Jumala ees ehk kuidas saad sa päästetud?

Mina ei saa Jumala ees õigeks mitte tegude tõttu, ka mitte oma sisemise, sinna valatud või seal oleva vagaduse tõttu, vaid minu õigus lähtub tervikuna Jumala armust ja halastusest, ainuüksi Kristuse teenete tõttu, mida ma usun ja loodan kogu südamest. Jumala sünnitatud usk on andnud mulle vagaduse Kristuses.

Teiste sõnadega öeldes:

Mina saan Jumala ees kõlbliku vagaduse ja saan päästetud meie Issanda Jeesuse Kristuse kõige pühama kuulekuse, kannatuse ja surma tõttu, ei kellegi teise tegude tõttu. Kristuse täieliku käsutäitmise, kuulekuse ja ohvri arvestab Jumal ka minule, kui ma usun Kristusesse. See vagadus, mis teeb minu kõlblikuks Jumalale, ei ole niisiis minu, vaid Kristuse vagadus.