Ukraina valitsusel on suveräänne õigus ja kohustus kaitsta riigi territoriaalset terviklikkust ja kaitsta oma kodanikke, iseäranis Venemaa ebaseadusliku sissetungi ja relvastatud agressiooni valguses. Kirikute Maailmanõukogu (KMN) on järjekindlalt hukka mõistnud Venemaa sõja Ukraina vastu ja me jääme vankumatult selle juurde. Ukraina võimudel on õigus kaitsta Ukraina suveräänsust ja iseseisvust ning anda kohtu alla Ukraina huvide vastastes kuritegudes süüdi olevad isikud.

Samal ajal on KMN sügavalt mures võimaliku põhjendamatu kollektiivse karistamise ja usu- või veendumusvabaduse põhimõtete rikkumise pärast seoses Ukraina raada poolt 20. augustil 2024 heaks kiidetud uue seadusega. See uus seadus ootab nüüd president Zelenski allkirja. [President kirjutas sellele seadusele alla 24. augustil – toim.] Kutsume taas kord Ukraina valitsust üles olema ettevaatlik meetmete suhtes, mis võivad praegusel riikliku hädaolukorra ajal rikkuda põhiõigust usu- ja veendumusvabadusele ning õõnestada sotsiaalset ühtekuuluvust.

Oleme teadlikud, et uus seadus näeb enne usuorganisatsiooni keelustamist ette kuuest etapist koosneva protsessi, ja palume, et igale sellisele uurimisele lähenetaks õiglaselt ja erapooletult ning mistahes toimingute tegemisel selle uue seaduse alusel arvestataks kohasel määral rahvusvahelise õiguse, loomuliku õigluse ning nõuetekohase menetluse põhimõtetega. Üksikute isikute kuriteod või konkreetse usulise ühenduse ajalooline kuuluvus ei saa olla kohaseks aluseks meetmetele, mis tähendavad Ukrainas oma usku järgiva kogukonna kollektiivset karistamist. Ukraina valitsus vastutab kõigi oma kodanike õiguste kaitsmise eest.

Pastor prof. dr. Jerry Pillay,
Kirikute Maailmanõukogu peasekretär

Piiskop dr. Heinrich Bedford-Strohm,
moderaator,
Kirikute Maailmanõukogu

 

Avalduse tekst inglise keeles